Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu päättyy – uudistamisen tarve ei katoa

08.03.2019

Maakunta- ja sote-uudistuksen valtakunnallista ratkaisua on odotettu Päijät-Hämeessä kuukausia. Tänään presidentti Niinistö hyväksyi pääministeri Juha Sipilän hallituksen eropyynnön. Pääministeri jätti eropyynnön kun maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ajautui umpikujaan. Sote-uudistus kaatui perustuslain tulkintaan ja ajan loppumiseen lakipaketin valmistelulta.

Päijät-Hämeessä maakunta- ja sote-uudistusta on valmisteltu vuodesta 2017 lähtien. Töitä on tehty useilla eri osa-alueilla. Päijät-Häme on ollut sote-uudistuksen osalta paremmassa tilanteessa kuin useimmat muut maakunnat, sillä sote-palvelut on maakunnassa jo aiemmin koottu yhteen.

– Valmistelijat maakunnassamme ovat tehneet hyvää työtä. Siitä suuri kiitos kaikille valmisteluun osallistuneille tahoille. On selvää, että uudistamisen tarve ei katoa mihinkään – väestö ikääntyy, kustannukset kasvavat. Pystymme hyödyntämään valmistelun sisältöä ja tietojärjestelmiin liittyvä työhän olisi tullut tehtäväksi joka tapauksessa, maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari summaa valmistelua.

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen vakuuttaa, että Päijät-Hämeessä ei olla toimettomina valtakunnallisia jatkolinjauksia odotellessa:

– Odotamme rauhallisin mielin seuraavan hallituksen linjauksia. Maakuntamme tavoitteena edelleen on, että sote-palvelujen kustannukset siirtyvät valtion rahoitusvastuulle. Hallinnollisia malleja, joilla tämä voidaan toteuttaa, ei ole kovin montaa. Väliajalla on mentävä eteenpäin. Maakuntamme kunnat ovat ottaneet asian hyvin vakavasti ja vastuullisesti käsittelyyn.

Muutosta valmistelevan projektitoimiston rahoitus on kiinni valtiovarainministeriön päätöksistä.

– Valtiovarainministeriö on rahoittanut valmistelun. Uudistuksen toteutuminen on ollut epävarmuudessa jo jonkin aikaa. Olemme varautuneet kaikkiin vaihtoehtoihin ja keskittyneet valmistelussa niihin asioihin, joista hyödyt voidaan kotiuttaa vaikka uudistus ei toteutuisikaan. Maakuntamme omista toimijoista on kiinni, hyödynnetäänkö tehty valmistelutyö. Esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on laadittu suunnitelma, joka on valmis käyttöön otettavaksi, toteaa maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Seppo Huldén.

Lisätietoja:

Maakuntajohtaja Laura Leppänen, puh. 040 767 4364

Maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Seppo Huldén, 044 371 9444