Aikataulu

Maan hallitus päätti neuvotteluissaan heinäkuussa 2017, että uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1. tammikuuta 2020. Alkuperäistä aikataulua muutettiin siis siten, että valmistelu jatkuu vielä vuoden 2019 ajan. Päijät-Hämeen maakunnan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu lisäaika aidosti hyödyntäen. Päijät-Hämeen uudistuksen valmistelun tavoitteena on luonteva siirtyminen uuteen maakuntaan vuoden 2020 alussa.

Voit lukea uudistuksen valtakunnallisesta aikataulusta tarkemmin

alueuudistus.fi/aikataulu

Uudistuksessa maakunnallinen päätöksenteko siirtyy yhteen, uuteen organisaatioon. Samalla maakuntauudistus selkiyttää kuntien, maakunnan ja valtion välistä työnjakoa. Uusi Päijät-Hämeen maakunta aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa.

Uuden maakunnan tehtävistä merkittävin on sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Sen lisäksi maakunta vastaa pelastustoimesta, aluekehityksestä ja elinkeinoelämän edistämisestä, alueiden käytön ohjauksesta ja suunnittelusta, maakunnallisen identiteetin ja kulttuurin edistämisestä, ympäristöterveydenhuollosta sekä joistakin muista alueellisista tehtävistä.

Uudelle maakunnalle siirtyy yhteensä 22 tehtäväalakokonaisuutta.

Uudelle organisaatiolle valitaan valtuusto suoralla vaalilla. Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018.

 

Tarkemmat tiedot uudistuksen aikataulusta löytyvät Alueuudistuksen sivuilta.